Over Stijntje

Ik ben Stijntje Rorive, de 40 al gepasseerd en vorm samen met mijn man en twee tienerzoons een beweeglijk, creatief gezin. Ik woon en werk in de provincie Utrecht en heb als hoofdmotto dat je leeft om jezelf te blijven ontwikkelen, zowel geestelijk, fysiek als emotioneel. Als buikmotto heb ik om zoveel mogelijk momenten van tijdloosheid te oogsten.

Voordat ik BijStijntje opstartte gaf ik zwangerschapsbegeleiding in het Vlinderhuys in Amersfoort onder de naam MAMZ! Toen het na acht jaar tijd was voor verandering, ben ik gaan zoeken naar een nieuwe vorm, die mijzelf ook meer zou kunnen bieden qua energie en inspiratie. Ik kwam uit op een driedeling van Qigong, Zwangerschapsbegeleiding en Shiatsu. Ze staan volledig los van elkaar, alleen voor mijzelf werken ze versterkend. Iedereen kan zich dus inschrijven voor Qigong en Shiatsu. Voor de zwangerschapsbegeleiding is de regel dat je natuurlijk zwanger moet zijn.

De wijk Witte Vrouwen in Utrecht heb ik gekozen als locatie, omdat ik daar vroeger woonde, voordat ik een gezin had. En ik ervaar het nog steeds als een erg fijne, inspirerende omgeving.
De locatie in Leersum is ‘de Hooiberg’, een hooischuur omgebouwd als massage en cursusruimte, een hele bijzondere plek aan de rand van het dorp. Waar je de vogeltjes in het rieten dak hoort, terwijl je gemasseerd wordt of bezig bent.

Stijntje en Qigong

In mijn eigen tienerjaren kwam ik voor het eerst in aanraking met het begrip ‘Ki’ of ‘Chi’ of ‘Qi’. Het was een fascinerende kracht die geen spierspanning nodig had. En die kracht nam alleen maar toe of stroomde beter, als je helemaal kon ontspannen in een bepaalde houding. Wel was het belangrijk om je te blijven concentreren op je eigen basis, je centrum. Die specifieke houding kwam ik later weer tegen tijdens mijn tai chi lessen. Het bleek de basishouding te zijn van waaruit alle tai chi bewegingen voortvloeiden. De traditie wil dat je die bewegingen ervaart zonder uitleg wat er precies gebeurt. De achtergrond, de visie, de geneeskrachtige werking, kwamen pas veel later, toen ik lessen nam bij Tao instructors Reinoud Eleveld, Birgit Haberkamp en Neska Ong A Kwien. De lessen gaven mij lichaamsbewustzijn. Het bewust zijn van zachte ogen, een warme buik en een sterke rug gaf een fijne motivatie om meer met mijn aandacht in mijn lichaam te zijn.  Qigong was een vast onderdeel van deze lessen. Fijne, vloeiende bewegingen die de Qi laat stromen in je lichaam en je lijf sterker maakt, juist door meer te ontspannen in die bewegingen en houdingen.
Inmiddels kan ik mij geen leven zonder Qigong voorstellen. Het is onderdeel van mijn dagelijks ritueel geworden, net als tandenpoetsen. Het maakt mij “schoon” van binnen. Het geven van qigong lessen is ook deels om mijzelf op de dag voor te bereiden. En dat ook mogelijk te maken voor anderen.

Stijntje en Natuurlijk Zwanger

Ik volgde al een wekelijkse, taoïstische training toen ik zwanger werd van mijn eerste zoon. Sommige oefeningen hoefde ik niet eens mee te doen, omdat het kindje in mijn buik al de gewilde energiestroming op gang zette. Het besef dat mijn kindje juist mijn gezondheid versterkte, was erg fijn in die tijd om bij stil te staan ipv wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Het echt helemaal ’ zijn’ in mijn lichaam en met mijn ademhaling heeft mij toen enorm gesteund tijdens mijn eerste bevalling. De ademhalingstechniek, die ik zelf ontdekte tijdens die bevalling, bleek ook een onderdeel van de HypnoBirthing methode te zijn. Een visie die ontwikkelt is door Mary Mongan, een Amerikaanse hypnotherapeut. Het zwanger zijn en de bevallingen hebben zo’n enorme impact op mij gehad, dat ik er iets mee wilde doen in de toekomst. Ik wilde andere moeders op de hoogte brengen wat ik ontdekt had om een fijne, bijzondere bevalling te krijgen. Toen ik inmiddels moeder was van twee jongens heb ik mij geschoold in zwangerschapsyoga. Later kwam hier de opleiding HypnoBirthing en Shiatsu&Do-In voor zwangeren bij. Acht jaar heb ik hier nu les in gegeven in Amersfoort en Zeist. Utrecht is mijn nieuwe plek geworden.

Stijntje en Shiatsu

Shiatsu kwam ik voor het eerst tegen tijdens een massagecursus in Amsterdam, waar ik toen woonde. De cursus heette ‘oosterse en westerse massage’, een massagevorm die ook werkte volgens de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde*. De drukpunten, die erin voorkwamen en waar de Shiatsu om bekend staat, zijn mij altijd bijgebleven. Voor elke kwaal heb je verschillende “knopjes” op je lichaam. Sommige knopjes vragen zelf al om aandacht, maar je moet er wel aandacht aan schenken. En dat kan perfect via een Shiatsu massage.
Mijzelf en anderen masseren met de intentie om ruimte te scheppen van binnen en kanalen open te zetten met behulp van punten, rocking en diepwerkende druk, sprak mij erg aan. Het lichaam krijgt dan de mogelijkheid om zelf de spanningen op te heffen en los te laten.
Tijdens de zwangerschapscursussen die ik later gaf, waren het voornamelijk punten en massages om te helpen de bevalling op gang te brengen en om lekker in je vel te zitten tijdens de zwangerschap. Nu wil ik het ook uitbreiden naar een groter publiek. zodat meer mensen kunnen profiteren van een Shiatsu massage.

* De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is een waanzinnig, mooi systeem, die perfect te combineren valt met de reguliere geneeskunde. Alleen hebben ze beide een eigen vakjargon. Maar als je daarin een algemene taal kan vinden,  zouden ze elkaar heel mooi kunnen aanvullen.